lördag 15 februari 2014

Fakta om Harry Järv: frontsoldat och författare


Edit 2018: i år gav Logik förlag ut min historiska essä över östfronten. Den heter "Trotylstorm i öster -- östfronten 1941-45". Mer info om denna ypperliga bok ges i detta blogginlägg. Boken innehåller mycket, bland annat några rader om den finländske officeren Harry Järv. Följande inlägg återger dessa rader. -- Jag forskar ibland om östfronten. Om de finska och tyska striderna i öster 1941-44. En överbliven faktabit i mina studier är denna om Harry Järv.



Harry Järv (1921-2009) var en legendarisk patrullchef på finska östfronten. Han fick utmärkelsen Frihetskorset tre gånger. Dessutom, enligt uppgift, det tyska Järnkorset. Detta har hans fiender på senare tid lagt honom till last, men förgäves. Får man som finländsk soldat en medalj av en allierad krigsmakt så tackar man och tar emot. Något annat vore ju vansinne. Detta förstår alla utom bolsjevistiska intellektuella.

Järv var ofta ute på patrull. Något skulle man ju fördriva tiden med under det låsta läget från 1942 och framåt. Han var en elitsoldat, en som kunde det här med patrullverksamhet och närstrid. Se till exempel ”Permanent patrullverksamhet” (2000) och ”Oavgjort i två krig” (2006).

Filmen "Framom främsta linjen" (2004) bygger på Järvs fronterfarenhet.

- - -

Under en patrull i september 1943 sårades Järv i benet så att det måste amputeras. Då var det slutkrigat för ”Järven”. Men han var även en boksynt, lärd man som omsider blev bibliotekarie på Kungliga Biblioteket i Stockholm. Han gav ut flera litteraturhistoriska verk och studier, bland annat ”Klassisk horisont” (1960), ”Introduktion till Kafka” (1962) och ”Läsarmekanismer” (1971).

- - -

Som skribent torde Järv kunna kallas bildningshumanist och kulturliberal. Han var inte på långa vägar någon bolsjevik-vänster. Han var solitt borgerlig. Han kunde sina saker som bibliotekarie och Kafka-kännare, bland mycket annat. Den ovan nämnda "Oavgjort i två krig" analyserar också Finlands utrikespolitik 1939-44 och försvarar den politik som fördes.

Jag lyfter på hatten för "Järven". Han försvarade västerlandets ideal både som soldat och skribent.




Relaterat
Trotylstorm i öster (2018)
Kluge: Slaget (1964)
Sinerma: Adolf Ehrnrooth (1983)