onsdag 5 februari 2014

Obama rustar ner flotta, flyg och armé


OM USA rustar ner så är det bra. Med färre stridskrafter kan landet inte hota sin omvärld så mycket. Håller Obama på att rusta ner Busharnas krigsregim?




Jag säger som i Hedebyborna: "Det är nya tider nu, baron...!" Och de tider vi ser idag är fredligare tider. Obamas nedskärning av USA:s krigsmakt är ett exempel på det. Ett annat är att det inte blev någon intervention i Syrien förra hösten. Att vi som protesterade mot krigsgalningarna segrade, det är ett annat indicium på denna fredstendens.

Härmed en översikt över vad USA rustade ner förra året, 2013:

. Flyg – från och med den 9 april 2013 beslöt USA:s flygvapen att markställa 17 divisioner. En division kan innehålla 12-24 plan. USA har inte råd att ha dessa plan i luften. Och man behöver dem inte. De enda divisioner som ska vara operativa är sådana som är insatta i till exempel Afghanistan. -- Källan till detta är flygtidskriften The Aviationist. Rubriken på dess artikel var pessimistisk: ”The U.S. Air Force as you knew it no longer exists: beginning today, 17 combat units grounded”. Men för oss andra, vi som vill ha fred, är detta goda nyheter.

. I februari 2013 lät USA även ta hem fem hangarfartyg (USS Dwight D. Eisenhower, USS Harry S. Truman, USS George HW Bush, USS Enterprise och USS Abraham Lincoln). De fördes till östkustens marinbas Norfolk för rutinundersökning. Vad detta betyder vet jag inte. Men jag är optimist och ser det som led i att rusta ner USA:s krigsregim. Ty i Air Force Monthlys aprilnummer stod att det som dessa (delvis andra) fartyg bär, vissa marina flygdivisioner, kommer att dras in.

. Fyra av USA:s sju hangarfartygsflottiljer kommer att dras in. Kärnan i de flottiljer som dras in är hangarfartygen USS Ronald Reagan, USS Dwight D. Eisenhower, USS John C. Stennis och USS Carl Vinson. Källa Air Force Monthly, april 2013.

- - -

USA:s flotta och flyg har alltså reducerats. Sedan förr är även dess armé på reträtt. Den är åtskilligt nerskalad de senaste åren. Se här till exempel. Här återger jag det linjetal Obama höll i januari 2012. Sedan dess är krig på marken ned- för att inte säga bortprioriterat för USA.

Del av denna strategi är att armén övergett Irak. Där sköter privata säkerhetsföretag ruljansen. Det är illa nog. Men Pentagon dansar inte längre efter skuggregeringens pipa. Pentagon domineras numera av ”white hats”, goda krafter, beslutna att göra det de ska: försvara konstitutionen. Inte kriga över hela världen åt New World Orders maktgalna furstar.

Och i detta komplex är jag försiktigt positiv till Obamas agerande.




Relaterat
Svensson: biografi
Eld och rörelse: fri pdf

1 kommentar: