lördag 18 maj 2013

Vita kvinnor: Elga Andersen: tysk skådespelare



Elga Andersen (1935-1994) var en tysk skådespelare. Hon personifierar det vita, nordiska skönhetsidealet som få andra. Hon var en rebell, en kontroversiell rebell. Verkligen? Jo det var hon. Genom att vara detta: blond och blåögd.


Elga Andersen hade bland annat en roll i "Le Mans" 1971. Hennes rollprestattion som fru till en racerförare som omkommer kanske inte var så märkvärdig. Men hon hade screen presence. Med en skicklig regissör, som här, kom hennes skulpturala ansikte väl till sin rätt.

Denna film är en klassiker. Ta bara inledningen, där det går cirka tio minuter innan en replik sägs. Bilderna får tala. Steve McQueen kör en stålgrå Porsche 911 till den franska orten Le Mans. På torget ser han en ung, fräsch, blond kvinna köpa blommor. Det är Elga Andersen. Sedan förekommer hon förstås här och där i filmen som följer, om 24-timmarsloppet för sportvagnar.

På en affisch för denna film stod det: "Steve McQueen takes you for a drive in the country. The country is France. The drive is at 200 mph!"

Wikipedia skriver vidare om denna film:
There is very little plot and very little acting; the movie entertains primarily by the sight and sound of Porsche 917s and Ferrari 512s, iconic racing cars with lots of visual and audio appeal to racing enthusiasts.
Det ska, med skådespelare som Andersen, inte heller vara en massa "acting". Det ska vara ikonisk symbolism, ett visuellt intryck. Le Mans' regissör visste vad han gjorde. Symbolism i rörelse, det är Le Mans. Inte pjunkigt skådespel med en massa underförstådd psykologi.

Fast cars, fast women. Jag anser att det hela är ett mästerverk. En film som förstår vad symboler innebär, vad sinnebilder är. Traditionell heroism i modern form, rena arkeofuturismen för att tala med Guillaume Faye. Ett modernt drama med heroiska män och vackra kvinnor. Som Elga Andersen. Halleluja.




Relaterat
Min privata Operation Barbarossa
Jordkrönikan
Eld och rörelse: fri pdf
Memoarer

Inga kommentarer: