torsdag 9 maj 2013

Historikernas roll i mediakriget: Hagerman, Harrison, Arnstad och EnglundHistorikerna är i dagens debattklimat indragna i kulturkriget. Frågor om etnicitet, folk, nationalism och fascism dryftas hela tiden. Namn som Maja Hagerman, Dick Harrison och Henrik Arnstad är i stormcentrum. Och Peter Englund.
Nåväl. Englund kanske inte är så aktuell numera. Han har, som sekreterare i Akademin, intagit en mer upphöjd, tidlös position. I sublim ro på sin parnass sitter han som en gud och ser världsförloppet dra förbi. Men egentligen är han nog samme kulturmarxist han alltid varit: krig är meningslöst, allt är meningslöst, militärer är dumma och transcendentala värden finns ej. Jo ondska finns, utövad av högern. Mer om Englunds enkelspåriga världsbild här. Det är ett inlägg på min Motpolsblogg som ifrågasätter det nationalhelgon som denne man blivit. Han har blivit rena rama Sankt Peter.

Det må vara att Englund kritiserade Arnstad härom året för bristande noggrannhet. Men idag tiger Englund. Skyttegravarna är väl för djupa. Jag får för mig att Englund inte vill ge internethögern vatten på sin kvarn genom att klä av Arnstad. Englund är först och främst kulturmarxist. Han lobbade ju intensivt för terrorjournalisterna Schibbye-Persson förra året.

Ränderna går aldrig ur. Englund må ha övergivit sin ungdoms trotskism, han må vara mindre vänster idag än han var i Uppsala på 80-talet. Men negativt lagd kulturmarxist, emot högern med religiös glöd -- sådan är vår gode Sankte Peter, igår, idag och sannolikt imorgon. Det tycks vara hans eviga icke-agenda, hans stående credo.

- - -

Sedan har vi Maja Hagerman. Bara för att Wahlström & Widstrand 2006 använde en översättning av ”Germania” där det stod ras (och inte mer korrekt ”folk” för lat. gens) gick hon i taket. Hon kallade utgåvan ”denna motbjudande lilla bok”. Det var att överreagera. Utsagan ifråga gjordes i Hagermans bok "Det rena landet".

- - -

Dick Harrison då? Han är en godbit må jag säga. För han anser att svenskar inte finns...! I ”Boken om svensk historia”, s 50, sägs de av Tacitus omnämnda ”sviones” inte vara ”svenskar”. Detta, mina vänner, är en blatant stöld av identitet från ett helt folk -- mitt folk. Det är att likna vid hur polacker och tjecker för 70 år sedan bortdefinierades som folk. Att göra som Harrison gör är ”förberedelse till folkmord” och straffbart enligt FN:s konvention i frågan. Mer om det här.

- - -

Så Henrik Arnstad. Norstedts förlag ger i år, 2013, ut Henrik Arnstads bok "Älskade fascism". I den går Arnstad till storms bland annat mot Finlands andravärldskrigsepok. Att som Arnstad säga att Lapporörelsen (som var aningen extrem) var skäl för Ryssland att angripa Finland 1939, när Lapporörelsen var förbjuden sedan länge -- det är att gå för långt.

Men annars är det ju bra med debattböcker om Finlands andravärldskrig. Jag menar, nog stödjer jag Finlands agenda både 1939 och 1941. Men 1941 hycklade Finland när man sa att man förde ett separatkrig. De jure var man inte Tysklandsallierade, men nog var man det de facto. Här finns i alla fall en gråzon som man kan debattera. Men återigen, fasciststämpeln är överdriven.

Man kan säga: Arnstad drar i sin nya bok kraft ur det faktum att fasciststämpeln har viss kraft -- hos småborgare. "Oj då, fascist, nej fy, det vill man ju inte vara? Så det finns alltså, enligt Arnstad, "generisk fascism"...? Nationalism = fascism? Är SD fascister? Hjälp." -- Man måste komma förbi det där. Så jag säger: låt Arnstad vara besatt av fascismen. Då kan man lika gärna, som motkraft, tala om "generisk antivitism" som drivkraften för dagens elit. Och då är det bara att köra på alltså...? Att skriva en kontroversiell bok, få någon emot sig, se till att en Flashbacktråd startas och därmed öka "the buzz". "Hellre ökänd än okänd" heter det ju.

Att skriva polemiska essäer är väl tillåtet. Men Arnstad förkläder sin svart-vita propaganda till seriös forskning. Då kommer han att få utstå granskning av akademiker och de brukar inte vara nådiga mot orediga tankegångar och diffusa slutsatser. Mycket riktigt har han mött kritik hos en sådan som fil dr Markku Jokispilä, q.v Hufvudstadsbladet 29/3. I Stefan Lundbergs artikel "Finland deltog i Förintelsen" framhåller Jokispilä bland annat detta:
- Lapporörelsen fanns inte 1941.
- Koncentrationsläger fanns och krigsbrott förekom, men dessa ”var inte det mest karakteristiska för Finlands krig”.
- Finland överlät 8 judeflyktingar och 47 ryska judiska krigsfångar till Tyskland. ”Arnstad förfalskar inte fakta i sig, men han behandlar dem starkt selektivt och överdrivet” säger den finske historikern.
Jokispiläs säger bland annat att de finska krigsbrotten var marginella. Jag håller med. Det var liksom inte Dirlewanger-brigaden à la ’44 som anföll på Näset och i Fjärrkarelen 1941. IR 13, IR 41 och alla deras systerregementen hade hög krigstukt.

- - -

Arnstad har även mott motstånd i Norge. Han hade i april i år kallat Norge, med sin nationalistiska yra, fascistiskt. Han fick i tidningen Klassekampen svar på tal av författaren Karl-Ove Knausgård som kallade Arnstad en historielös figur som ser allt i svart och vitt.

Knausgård hävdar att norsk nationalism handlar om befrielse från ockupation. Klassekampen skriver [min övers]:
En viktig konsekvens av den norska modellen är att meningsmotståndare – de som är för invandring, och de som är mot – även fortsättningsvis kan tala med varandra, enligt Knausgård:

- I Sverige är temperaturen mycket högre, det haglar beskyllningar om fascism och nazism, och avstånden mellan dem som har ordet och kulturen i sin makt, och dem som inte har det, växer för var dag som går.
Och tillfrågad i GP 27/4 om han vill debattera med Knausgård sa Arnstad nej. Han vågade väl inte. Användaren Tjyvas på Flashback kallar Arnstad träffande för en hund som skäller men inte bits.

- - -

Summa summarum: tongivande svenska historiker är kulturmarxister, hela bunten. Etnicitet är farligt och nationalism är fascism. Agendan är svart och vitt: höger är f-ns anhang och allt som är ickehöger är liljevita änglar. Vilket skämt! Så man frågar sig, som Charlie Christensen: lever vi i ett land eller i ett skämt...?
Relaterat
Rent Principiellt granskar: Sankt Peter Englund
Dagens svenska elit sysslar med "förberedelse till folkmord"
SFK och F 19
Information
Ekon i gaturummet
Pansargrenadjärinfanterifänrik
Utbrytningen
Göte Göransson: pukslagare från Karl XI:s tid. Ur "Karoliner" (1976)

7 kommentarer:

Unknown sa...

Dessa individer är i högsta grad positivspelande apor som springer den rådande maktens ärenden i syfte att säkra positioner och stipendier. På 30-talet hade nog allihopa flirtat inte så oblygt med nazismen for att sedan kvickt göra avbön efter Stalingrad.

Samma sak kommer nog att ske nu, då zeitgeist styr medvetandet emot nationalism, kommer snarare än senare maktens vindflöjar också gå dit. Det kommer bli en del närmast farsliknande omvändelser under galgen, Englund och Harrison kommer att hävda den nationalistiska aspekten av deras litteratur, vilken förvisso finnes där. För rena bedragare som Arnstad blir det nog svårare och tvätta bort sin negerbolls-färgade multikult byk

Klarsynt sa...

Samtidens pekpinnevärderingar har en förmåga att skymma den epok som historikern skådar under lupp. Ironin med detta är att historikern blir mer av en samtidsanalytiker än en skildrare av det förflutna. En slags samtidsanalys färgad av vissa utvalda historiska landmärken. Lyfter man dessutom fram och skildrar "fel" landmärken så kan även systemkritiker läggas till epitetet samtidsanalytiker.

Nå, har det inte alltid varit så?
Hur gör man ämnet historia rättvisa egentligen?

Unknown sa...

Det finnes ju alltid vissa obestridliga faktan i historien man kan utgå från. Att tolkningarna sedan färgas av samtiden är ofrånkomligt, en del beskriver historien ur ett marxistiskt perspektiv, någon annan utgår från "great man' theory osv, Inga problem med detta.

Men att påstå att det aldrig funnit svenskar eller att Finland hade koncetrationsläger under andra världskriget är inte tolkningar utan rena förfalskningar.

Svensson sa...

@klarsynt: hur man gör historieämnet rättvisa.

Det görs genom att avstå från att skriva "standardverk". Det görs, med andra ord, genom att alltid hävda att vad man framför är tolkningar.

Men alla i det här gänget, Englund, Arnstad, Harrison och Hagerman, är domare. De tror sig framföra sanning typ 1A, effektuerat med en arrogant stil som inte inbjuder till debatt och dialog.

Klarsynt sa...

Koncentrationsläger är ett utmärkt exempel på hur samtidens värderingar och associationer till vissa laddade ord skymmer eller schatterar en realitet. Det är nödvändigtvis inte författaren som levererar lögnen utan läsaren själv - vars kritiska omdöme grumlats av samtidens ångestskapande doktriner. Fast detta förhållande är förstås författaren väldigt medveten om:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=2282405

Klarsynt sa...

Äh, länken fungerar inte ser jag.
Svensson, kan du bistå?:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=2282405

För övrigt håller jag med dig, är bara ute efter läsarens ansvar.

Svensson sa...

Länken fungerar inte för mig heller 404 not found står det.

Vad gäller läsarens ansvar så är det bara att sluta läsa dessa arroganta vänsterförfattare, plus att bojkotta en sådan som Jan Guillou. Arroganta, totalitära vänsterister som tar ifrån oss vår etnicitet och som skriver texter som är som murar, omöjliga att relatera till och träda i dialog med.

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (21) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (235) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (12) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (62) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (5) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (121) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (100) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (9) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (63) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (2) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (56) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (101) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)