torsdag 29 mars 2012

Min syster


Härmed en prosaskiss om min syster. Den får tala för sig själv.




Hon odlar blommor, hon odlar ängar och fält; hon planterar ett frö som växer och blir ett hägn för alla himlens fåglar.

Hon vandrar över markerna, sveper sin brokiga klädnad över allt och får det att spritta i buskar och snår, i hål och häll, i källa och hålväg, i vass och kalebass, i kärr och syra.

Hon gör sig planer på en stad och erövrar den, inrättar slott och tempel, parker och trädgårdar. Den staden föder grönögda kaippare som tågar runt på gator och torg, gästar varandra, håller möten och symposier och sjunger så sången stiger mot rymden om natten.

Hon ligger drömsk vid ett vattendrag, ser pilträdets rötter plaska i vattnet, se forellen hoppa och katten fnatta, och hattifnattarna skatta för sina tavlor som de sålt privat. Retroaktiv inbetalning.

Hon seglar över havet, a sailor on the seas of fate, når nya kuster och nya folk, lär dem slipa kristaller och smälta guld, lär dem dansa i ring, rita mandalas i olikfärgad sand och bygga kanoter av spant och läder. Så hamnar alla indianer i kanoten, och alla hästar i stallet.

Hon gör sig en boning i havet, på en öde ö, och där drömmer hon vid underbara källor. Man dricker minne i den ena, och glömska i den andra - och hon väljer den förra, Mnemosynes källa, dricker och minns alla sina liv i successiva nyanser, från rött till gult och grönt, via blått och indigo och tillbaks igen.




Relaterat
Eld och rörelse: fri pdf
Målning av Dante Gabriel Rossetti

Inga kommentarer: